Grond/water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp, ofwel grondwaterpomp haalt warmte uit de grond. In een ondergronds buizennetwerk wordt een mix van water en antivries rondgepompt. De antivries-mix neemt de warmte in de grond op en geeft die vervolgens af aan een pomp met waterkringloop in de woning. Zo kan de warmte door de hele woning worden verspreid en dit kost minder energie.

Er zijn twee systemen: een horizontaal en een verticaal systeem. Een horizontale collector wordt op ongeveer anderhalve meter diepte aangelegd. Dit systeem kunt u alleen toepassen wanneer u over voldoende ruimte rondom uw woning beschikt. U kunt in dat geval alleen planten en struiken met een horizontale wortelgroei toepassen op de plek waar het systeem wordt aangelegd. Wanneer u weinig ruimte heeft, kunt u kiezen voor een verticaal systeem. Dan worden er slangen aangebracht op 50 tot 200 meter diepte.

Kosten en rendement

De kosten van een verticaal systeem zijn vrij hoog doordat er relatief diep geboord moet worden. U kunt rekenen op minimaal € 15.000,-  tot € 20.000,- inclusief boren. Daar tegenover staat dat de bodemtemperatuur op grotere diepte stabieler zal zijn. U heeft dan ook in de winter een hoog rendement. Een horizontaal systeem is goedkoper doordat de grondboringen minder duur zijn. Dit systeem kost € 2000,- tot € 4000,-inclusief installatie en montage.

Het rendement is afhankelijk van het type grond. Leemachtige grond levert meer rendement dan droge zandgrond. Gedurende de winter zal het rendement wat lager zijn. Dat geldt vooral voor horizontale systemen. Bij een verticaal systeem worden de slangen op een veel grotere diepte aangebracht, de grondtemperatuur is daar veel constanter.

Op Energieverbruiker.nl kunt vrijblijvend tot 5 offertes ontvangen. Zo kunt u makkelijk verschillende aanbieders vergelijken en hoeft niet zelf bij installatiebedrijven van warmtepompen aan te kloppen voor een offerte. Wij zijn u graag van dienst!  

Andere warmtepompen

Naast offertes voor een grondwaterpomp, kunt u bij ons ook voor andere soorten warmtepompen vrijblijvend offertes aanvragen. Bijvoorbeeld een: water/water warmtepomp, lucht/water warmtepomp of lucht/lucht-warmtepomp.