Warmtepomp

Warmtepompen worden het meest gebruikt in koelkasten, maar tegenwoordig ook in de woningbouw. Met een warmtepomp in huis kunt namelijk maandelijks veel geld besparen op uw energierekening. Een warmtepomp kan een woning op een duurzame manier verwarmen of koelen, door gebruik te maken van grond- en oppervlaktewater of lucht. Als u een warmtepomp zoekt voor verwarming, dan is het rendement het hoogst bij lage afgifte temperaturen, bijvoorbeeld vloerverwarming of LT-radiatoren. Er zijn warmtepompen die warmte uit grondwater halen en warmtepompen die warmte uit de buitenlucht halen. Het laten installeren van een warmtepomp wordt met het stijgen van de energieprijzen steeds aantrekkelijker.

Soorten warmtepomp

Zoals gezegd bestaan er verschillende soorten warmtepompen. Op de pagina behandelen we die en noemen enkele kenmerken:

Grondwater warmtepomp

Een grondwater warmtepomp, ofwel grond/water warmtepomp haalt warmte uit de grond. In een ondergronds buizennetwerk wordt een mix van water en antivries rondgepompt. De antivries-mix neemt de warmte in de grond op en geeft die vervolgens af aan een pomp met waterkringloop in de woning.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt de warmte uit grondwater. De machine pomp grondwater omhoog. In de warmtepomp zit een vloeistof die bij lage temperaturen verdampt. Deze (verdampte) vloeistof neemt de warmte uit het grondwater op. De pomp drukt deze damp samen en op die manier stijgt de druk. Als de druk stijgt, stijgt ook de temperatuur. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan bijvoorbeeld de waterleiding. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer terug gepompt en het proces herhaalt zicht. Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht met een speciale collector. Deze warmte wordt opgenomen door verdampte vloeistof in de warmtepomp. Vervolgens werkt de pomp op dezelfde manier als een water/water warmtepomp of grondwaterpomp. Doordat de pomp de warme damp samendrukt, stijgt de druk en dus de temperatuur. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan bijvoorbeeld de vloerverwarming of een boiler. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer naar buiten gepompt.

Lucht/lucht warmtepomp

Bij een lucht/lucht-warmtepomp wordt de binnenruimte opgewarmd of juist gekoeld door middel van een luchtblazer. De pomp kan dus in de zomer als airconditioning fungeren en in de winter als verwarming.

Op Energieverbruiker.nl kunt vrijblijvend tot 5 offertes ontvangen. Zo kunt u makkelijk verschillende aanbieders vergelijken en hoeft niet zelf bij installatiebedrijven van warmtepompen aan te kloppen voor een offerte. Wij zijn u graag van dienst!