Steeds meer slimme energiemeters in Nederlandse huishoudens

vrijdag 22 april 2016

Slimme energiemeters vinden in rap tempo hun weg naar de Nederlandse huishoudens. Steeds meer meters worden momenteel aangeboden en geïnstalleerd. Een flinke investering voor de netbeheerders die slimme meters voor stroom en gas kosteloos plaatsen. Het levert voor zowel de consument als de netbeheerder veel voordelen op.

Alleen al Liander, de grootste regionale netbeheerder van ons land, plaatste afgelopen februari de miljoenste slimme meter. Ook andere netbeheerders laten een grote toename in aanbod en installatie zien. Ook energieleveranciers zien deze ontwikkeling als zeer positief. Het biedt namelijk voordelen met betrekking tot de inkoop van stroom en gas. 

Slimme stroom- en gasmeters: overal in Nederland

Naast de miljoen slimme stroom- en gasmeters die Liander al plaatste, verwacht de netbeheerder de komende jaren nog eens vijf miljoen meters te installeren bij meer dan drie miljoen Nederlandse adressen. Ook Enexis zet grote stappen. De netbeheerder zou op dit moment zo’n 330 slimme meters per uur plaatsen, wat neerkomt op 1,1 miljoen meter bij meer dan 650.000 huishoudens. Tot 2020 zullen alle netbeheerder doorgaan met het aanbieden van de stroom- en gas meters.

Eenvoudig overstappen én meer inzicht in energieverbruik

De voordelen van een slimme meter zijn talrijk en divers. Zo krijgen de afnemer van gas en stroom meer en helderder inzicht in hun energieverbruik. Als klant hoef je tevens nooit meer meterstanden door te geven. Energieleveranciers verzamelen zelf de informatie door de meterstanden op afstand uit te lezen. Dit maakt overstappen ook nog eens een stuk eenvoudiger!

Nóg een kostenvoordeel is het feit dat de energierekening een stuk nauwkeuriger én aan de hand van de meest actuele informatie wordt opgesteld. Als consument betaal je dus exact voor wat je aan energie gebruikt en verbruikt.

 

Bron: Energiebusiness