De stralende toekomst van zonne-energie

donderdag 10 maart 2016

Zonne-energie is de toekomst. Dat zegt het Amerikaanse onderzoeksinstituut Rocky Mountains Institute (RMI). Volgens het instituut gaat zonne-energie in de komende jaren massief doorbreken. Om hun voorspelling te onderbouwen komen zij met een aantal stevige en gefundeerde argumenten

Dat zonne-energie de toekomst heeft, is geen grote verrassing. Meer en meer consumenten én bedrijven verduurzamen hun energiegebruik door het plaatsen van zonnepanelen. Het onderzoek van het RMI laat echter zien dat de zon in de komende jaren een nóg belangrijkere bron van duurzame energie wordt. Waarom en hoe? Wij zetten de sterkste argumenten voor je op een rij.

1) Wereldwijd veel groei mogelijk

De markt voor zonne-energie groeit internationaal nog elk jaar. Werd er in 2015 wereldwijd 59 gigawatt aan zonne-energie opgewekt, in 2016 zal dit naar schatting op 65 gigawatt uitkomen. Vooral in landen als China, India en het Midden-Oosten zal de groei snel toenemen. Dit heeft vooral te maken met opleving van de economiën van deze landen.

2) Zonnecellen zijn goedkoper dan fossiele brandstoffen

Uit onderzoek blijkt dat het opwekken van stroom met zonnecellen goedkoper is dan met gas of kolen. Dit gaat op voor de productie van stroom op grote schaal. In verhouden is dit bij particuliere zonnepanelen relatief duur, maar hierbij hoeft er niet betaald te worden voor transport, en dat maakt het weer aantrekkelijker.

3) Zonnecellen zijn sterk en gaan lang mee

Panelen blijken bijzonder lang mee te gaan. Fabrikanten geven een garantie van 25 tot 30 jaar. Zonnepanelen blijken vele jaren na afloop van de garantietermijn nog net zo goed te werken als op de dag van plaatsing. De eerste panelen uit de jaren zeventig zijn veelal nog steeds in gebruik. 

4) Zonnepanelen worden steeds goedkoper

De komende jaren zullen de prijzen van zonnecellen dalen. Productietechnieken worden beter en slimmer, installatie steeds efficiënter en productie zal door toenemende vraag op grotere schaal plaatsvinden. Verwacht wordt dat de prijzen de komende drie jaar met 25 procent zullen dalen en in 2020 zelfs met 40 procent.

5) Fabrikanten van zonnecellen blijven zich ontwikkelen

De markt voor zonnecellen is de afgelopen jaren steeds breder geworden. Naast grote bedrijven zijn het ook consumenten die de zonnepanelen massaal aanschaffen. Een positieve ontwikkeling voor fabrikanten, want daarmee zijn zij minder gevoelig voor veranderingen in het energiebeleid. Zoals bijvoorbeeld de afschaffing van een subsidie. 

Zonne-energie en zonnepanelen gaan dus een stralende toekomst tegemoet. Een lange levensduur, de aanschaf wordt steeds goedkoper en - heel belangrijk - het is bijzonder duurzaam. 

 

Bron: Rocky Mountains Institute, RTL Z