Dubbel glas

Enkel glas vervangen door dubbel glas is een veel voorkomende manier om te besparen op energieverbruik. Het nadeel van enkel glas is dat het warmte geleidt. Daarnaast is dubbel glas veel sterker dan enkel glas en houdt het ook invloeden als geluid tegen. Dubbel glas bestaat uit minimaal twee glasplaten. Deze platen luchtdicht en op een bepaalde afstand met elkaar verbonden. Zo ontstaat er een isolerende ruimte met lucht of gas  tussen de twee platen (ook wel spouw genoemd). Het wordt onder meer gebruikt in kozijnen, gevels en deuren om invloeden van buitenaf tegen te houden. Er zijn verschillende soorten dubbel glas en die behandelen we op deze pagina:

HR

Dit is de meest gestandaardiseerde vorm van dubbel glas. HR-glas heeft een U-waarde (hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie) van 2,0 tot 1,7 en heeft als voordeel dat het relatief dun is in vergelijking met de soorten dubbel glas die we zo gaan behandelen.

HR+

Dit glas is dikker dan het standaard HR-glas, maar het zorgt wel voor een hogere isolatiewaarde. De U-waarde van HR+-glas ligt tussen de 1,6 en 1,3.

HR++

Deze vorm van dubbel glas isoleert beter dan HR en HR+ met een U-waarde van minder dan 1,2. Echter is dit glas ook dikker en dat maakt het vaak ongeschikt voor oudere panden. HR++-glas van verschillende fabrikanten kent vaak kleurverschil. Als u dit glas wilt vervangen kunt u het best terecht bij de oorspronkelijke fabrikant om kleurverschil te voorkomen.

Vacuümglas

De laatste die we behandelen is vacuümglas. In plaats van lucht of gas heeft deze soort een vacuüm tussen de verschillende glasplaten. Dit glas is dunner en de helft lichter dan HR++. Dat maakt dit glas wél geschikt voor oude panden. Vacuümglas is bij kleine hoeveelheden wel relatief duur.

Kosten dubbel glas

De kosten voor dubbel glas variëren afhankelijk van de soort tussen de € 40,- en € 80,-. Wanneer de kozijnen uitgefreesd of vervangen moeten worden, moet u uiteraard rekening houden met een hoger kostenplaatje.