Isolatie

Goede isolatie voorkomt dat warme of koude lucht naar binnen of naar buiten gaat. Dit zegt u waarschijnlijk nog niet zo veel, maar in de praktijk is isolatie van uw huis belangrijk om energie te besparen. Zowel in de winter als in de zomer streeft u naar een aangename temperatuur in huis en dat kost energie. De hoeveelheid energie die u nodig heeft voor het verwarmen van uw huis is afhankelijk van hoe goed uw woning geïsoleerd is. In een slecht geïsoleerde ruimte verdwijnt de warmte die uw verwarming afgeeft door openingen en kieren naar buiten. U stookt in dat geval voor de spreekwoordelijke ‘kat z’n viool’. In de zomer betekent een slecht geïsoleerd huis dat deze snel opwarmt. De isolatie is in dit geval niet in staat om de warme lucht buiten te houden. Bij oude huizen is dit bijvoorbeeld vaak het geval. Moderne huizen zijn vaak beter geïsoleerd. Het gaat hierbij om woningen van na 1983. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om de isolatie van uw huis te verbeteren.   

Mogelijkheden isolatie huis

Zoals gezegd zijn er veel mogelijkheden voor huis isolatie. We onderscheiden de volgende manieren van isolatie:

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geisoleerd. Dit houdt in de zomer in ieder geval de bodemwarmte onder de kruipruimte tegen, maar uit onderzoek van Senternovem is gebleken dat het in de winter dus ook de bodemwarmte tegenhoudt. Dit kan nadelig zijn op het moment dat u in de winter juist de warme lucht juist in uw huis wilt houden. Vloerisolatie is in dat geval een betere optie.

Dakisolatie

De betekenis van de term dakisolatie ligt voor de hand. Indien u een verwarmde zolder heeft is dit aantrekkelijk. De warmte blijft dan in de winter onder het dak. U verbruikt aanzienlijk minder energie en de kosten van de dakisolatie verdient u doorgaans binnen enkele jaren terug. Als u geen verwarmde zolder heeft kunt beter kiezen voor vloerisolatie. Zo blijft de warmte onder de bovenste etage.

Gevelisolatie

Na isolatie van de gevel aan de buitkant is de besparing op uw verbruik het grootst. Dit isoleert niet alleen beter, maar dempt ook het geluid van buiten. U kunt ook de spouw laten vullen met isolatie materiaal. Dit is goedkoper, maar levert minder energiebesparing op.

Vloerisolatie

Voor het verbeteren van uw wooncomfort kunt ook kiezen voor vloerisolatie. 12 procent van de warmte in huis gaat verloren via de vloer. Dat maakt vloerisolatie de moeite waard. Daarnaast gaat het ook optrekkend vocht tegen.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht tussen de binnen en de buiten muur. Er verandert niets aan het aanzicht van uw huis en dit is voor veel mensen een voordeel.

Dubbel glas

Dubbel glas, ofwel hoog rendement glas vervangt enkel glas en dit levert veel energiebesparing op.