Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een speciaal tarief dat wordt gerekend voor het transport van uw gas en energie. Dit tarief is hangt af van de capaciteit van de aansluiting die u heeft. Vanaf 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen. Het is sindsdien niet meer afhankelijk van uw verbruik. In de energie berekeningen op onze site is al rekening gehouden met dit zogenaamde capaciteitstarief en de prijzen zijn dus inclusief.Het capaciteitstarief is ingevoerd, omdat het op meerdere vlakken voordelen biedt. Het sluit bijvoorbeeld beter aan op de kosten van het transportnet en heeft daarnaast ook voordelen voor de consument. De kosten van uw energietransport bestaan nu alleen uit vaste kosten. Met de invoering van het capaciteitstarief wordt de administratie een stuk simpeler. Ook wordt het dataverkeer tussen de netbeheerder en de energieleverancier vermindert, waardoor de kans op fouten gering is.Voordelen voor de consument


De invoering van het capaciteitstarief heeft voor u als gevolg dat de capaciteit van uw energie- en gasaansluiting bepalend is geworden voor de transportkosten. De hoogte van het door u te betalen bedrag is daardoor afhankelijk van uw persoonlijke situatie en dus niet meer van uw verbruik. De voordelen van het capaciteitstarief voor u zijn:

Eenvoudigere leveringstarieven

Het capaciteitstarief is een vast bedrag geworden, omdat het niet meer afhankelijk is van uw verbruik. U betaalt dus een vast bedrag en weet waar u aan toe bent.

Een overzichtelijke energierekening

Waar de kosten voor het transport van energie en gas voor 2009 nog variabel waren, is het nu als een vast bedrag terug te vinden op uw energierekening en zo is die rekening overzichtelijk geworden.

Eenvoudig switchen van energieleverancier

Het capaciteitstarief is door de overheid gereguleerd en vastgesteld. Bij het overstappen, ofwel switchen hoeft u niet meer te kijken naar dit tarief. Het is gestandaardiseerd.

Eén aanspreekpunt voor vragen over uw energierekeningVoor vragen over uw energierekening kunt u nu terecht bij uw energieleverancier en hoeft u geen informatie meer te winnen bij een netbeheerder. Deze heeft geen invloed meer op het capaciteitstarief.

Het capaciteitstarief geldt voor alle kleinverbruikers van energie (3 x 80 ampere). Voor gas geldt dit tarief ook alleen voor de kleinverbruikers (t/m 170.000 m3 per jaar).